Pyszne przekąski – Bruschetta z ricottą i prosciutto

Szukasz pomysłu na przyjęcia w ogrodzie catering? Bruschetta z ricottą i prosciutto to potrawy pysznej włoskiej klasyki. Czas przygotowania to jedyne 30 minut. Jeśli chodzi o stopień trudności, potrawa ta nie powinna nikomu sprawić kłopotu. 

Co jest potrzebne do wykonania prostej bruschetty z ricottą i prosciutto?

Catering przekąski WarszawaPotrzebne będą 2 ząbki czosnku oraz gałązka rozmarynu. Następnie 3 łyżki oliwy oraz bagietk. Do tego należy dodać 6 plasterków włoskiej szynki sezonowanej, 150 gram sera ricotta i 12 suszonych pomidorów w oleju. Przyda się również pęczek rukoli i pieprz.

Jak przygotować bruschettę?

Rozmaryn i czosnek należy drobno posiekać. Następnie wymieszać w małej miseczce z odrobiną oliwy. Bagietkę trzeba pokroić na drobne kromki i rozłożyć na blasze, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany zestaw należy skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut. Po upływie tego czasu całość należy wystudzić, a plasterki szynki przekroić na pół. Grzanki smarujemy ricottą i kładziemy na nich plaster szynki i suszonego pomidora. Ozdabiamy listkami rukoli i doprawiamy pieprzem. To wszystko, smacznego!

NASI PARTNERZY

Nasze realizacje są zawsze udane tylko dzięki naszym partnerom, to im właśnie zawdzięczamy nasz sukces.