Ostatnio było o zaletach korzystania z usług prywatnego kucharza. Dziś o sałatkach! Znamy smak przeróżnych sałatek warzywnych, jak i sałatek owocowych. Jedne lubimy bardziej, a drugie mniej.Są wśród nich sałatki, których przepisy są powszechnie znane. Lecz na naszym stole goszczą również takie, które są czystą improwizacją. Powstają w ten sposób, że po prostu wrzucamy do miski wszystko co mamy pod ręką. I trzeba przyznać, że często w wyniku takiej improwizacji kulinarnej uda nam się stworzyć wyśmienitą przystawkę do obiadu, o niesamowitym smaku. Aby tak było wystarczy tylko trochę wyobraźni w kuchni.
Sałatka jest potrawą sporządzaną przede wszystkim ze świeżych warzyw. Lecz czasem dodajemy do niej także warzywa już przetworzone, np. konserwowe.
Sałatka warzywna doprawiana jest do smaku nie tylko solą i pieprzem, ale także innymi jeszcze przyprawami, np. bazylią, koperkiem, zieloną pietruszką, zieloną natką selera, itd. Jak również olejem, majonezem, śmietaną, specjalnym sosem.
Czyli masa przepisów, smaków, różnych dodatków. Bo każdy sam decyduje na jaką sałatkę ma ochotę. Podobnie, jak o sposobie podawania sałatek. Najczęściej spożywamy je na zimno. Lecz są i takie sałatki, które podajemy na ciepło, czy nawet gorąco, jak na przykład sałatka buraczana.
– Najbardziej popularna w naszym kraju jest sałatka jarzynowa składająca się z gotowanych i surowych warzyw. Zawierająca także takie dodatki, jak jajka, musztardę, majonez.
– Również popularną w Polsce i cenioną przez wielu jest sałatka na bazie zielonej sałaty, zielonego ogórka, szczypiorku, zielonego koperku, rzodkiewki i śmietany.
– A także sałatka kaszubska, w której znajdują się śledzie, cebula, ogórki kiszone, gotowane ziemniaki, koper, rodzynki, przyprawy i kwaśna śmietana.
– Sałatki mogą być przygotowywane również na bazie nie tylko warzyw, ale także np. kasz, ziemniaków, makaronu, czy ryżu.
– Lub sałatki, które oprócz warzyw posiadają różne mięsa, ryby, albo owoce morza.
– Jeszcze inne, to sałatki warzywne z dodatkiem drobnych grzanek, serów, grzybów, orzechów i ziaren zbóż.
– Lub sałatka z zielonej sałaty i innych liściastych warzyw polana sosem winegret.
Przyrządza się je ze świeżych owoców. Ale sałatka owocowa może posiadać także owoce z syropu. Jak również różne bakalie. Tak jak w powyższym przypadku, tak i tutaj główną rolę gra wyobraźnia, która pozwala nam tworzyć całkiem nowe smaki, skład i wygląd sałatek owocowych.
Największym plusem sałatek warzywnych, jak i sałatek owocowych nie są tylko walory smakowe i estetyczne cieszące nasze kubki smakowe i oczy, lecz walory zdrowotne. Ponieważ nie ma zdrowszego jedzenia niż warzywa i owoce. Oczywiście najbardziej wartościowe są te spożywane na surowo.
© 2017 Pomoc Kulinarna. Wszelkie prawa zastrzeżone.