W ostatnim wpisie była mowa o cateringu na domowe przyjęcia. Ogólnie my Polacy uwielbiamy jeść. I choć nieustannie prowadzimy walkę z poskromieniem swojego apetytu, to trzeba przyznać, że najczęściej w tej kwestii nie wygrywa zdrowy rozsądek. Mamy tendencję do przejadania się i nie odrzucamy niezdrowych produktów, jak i powstałych z nich dań. W związku z tym wiele osób nieustannie prowadzi walkę z nadwagą i tu również nie zawsze wygrywa nasza silna wiola, lecz apetyczny wygląd potrawy.
Do najbardziej typowych polskich dań zalicza się schabowy w panierce, galareta mięsna, golonka, rosół, flaki, bigos, żurek, pierogi, naleśniki, gołąbki, krupnik, kasza gryczana, gulasz, zupa pomidorowa, barszcz czerwony, chłodnik.
Z pośród mięs najbardziej cenimy wieprzowinę i drób, oraz wołowinę. Furorę na świecie robi polski smalec ze skwarkami i polska kiełbasa. Smaczna, dobrze uwędzona i aromatyczna.
Wśród wypieków zdecydowanie króluje szarlotka, makowiec i sernik, oraz pączki i faworki.
Popijamy wszystko najczęściej herbatą, którą słodzimy. Czasem dodajemy do niej plasterek cytryny. Wiele osób popija posiłek także kompotem lub różnymi napojami. A nawet kawą, która ma w naszym kraju dłuższą tradycję niż herbata.
Wszystkie smaki polskiej kuchni można poznać nie tylko w domowym zaciszu, ale również w licznych restauracjach serwujących narodowe i regionalne dania. Aby taka restauracja była odzwierciedleniem naszej wspaniałej rodzimej kuchni musi posiadać dobrego kucharza. Bez zdolnego i kompetentnego kucharza nie utrzyma się żaden lokal gastronomiczny.
Kucharz jest osobą, która wykonuje wszystkie potrawy zamówione przez gości. Dobry kucharz znajdzie zatrudnienie w restauracji, lokalu imprezowym, kuchni hotelowej, stołówce, barze, jak i firmie cateringowej. Wszędzie, czyli w całej gastronomi i zawsze będzie osobą, która ma największy wpływ na rozkwit lub upadek lokalu gastronomicznego. Wszak dobra kuchnia przyciąga ludzi jak magnez. A to przekłada się na konkretny zysk dla lokalu.
Ponadto dobry kucharz musi:
– mieć dobry smak i węch
– posiadać dużą wiedzę o sztuce kulinarnej
– znać wartości odżywcze produktów spożywczych
– potrafić komponować posiłki.
Kucharz jest osobą z kwalifikacjami i praktyką. Bardzo dobrze, gdy kwalifikacje te nieustannie doskonali, gdyż tak jak w każdym innym kierunku, tak i w gastronomi nieustannie następują zmiany i wprowadzane są różne nowości. Wszystką wiedzę trzeba na bieżąco przyswajać, aby móc być konkurencyjnym lokalem, jak i konkurencyjnym kucharzem.
Dobry kucharz musi wykazać się:
– umiłowaniem swojego zawodu
– sprawnością ruchową
– wytrzymałością fizyczną i psychiczną
– starannością w każdym calu
– cierpliwością
– opanowaniem
– kulturą osobistą
– uczciwością
– umiejętnością współpracy z zespołem.
Dla kucharza spełniającego powyższe warunki z pewnością nie zabraknie zatrudnienia w najlepszych lokalach gastronomicznych. A co za tym idzie, to może on liczyć na solidne wynagrodzenie za swoją pracę i kompetencje.
© 2017 Pomoc Kulinarna. Wszelkie prawa zastrzeżone.